تبریز به دنبال تقویت اقتصاد کشور در قاره آفریقا
تبریز به دنبال تقویت اقتصاد کشور در قاره آفریقا

آنچه از بیست و هشتمین همایش ملی صادرات غیرنفتی برجای ماند؛ تبریز به دنبال تقویت اقتصاد کشور در قاره آفریقا تایسیز نیوز- بیست و هشتمین دوره همایش ملی صادرات غیرنفتی تبریز امسال با پیام رییس جمهور و حضور وزیر اقتصاد در حالی برگزار شد که سخن و شعار آن کاربردی تر و همراه با بسته […]

آنچه از بیست و هشتمین همایش ملی صادرات غیرنفتی برجای ماند؛

تبریز به دنبال تقویت اقتصاد کشور در قاره آفریقا

تبریز به دنبال تقویت اقتصاد کشور در قاره آفریقا

تایسیز نیوز- بیست و هشتمین دوره همایش ملی صادرات غیرنفتی تبریز امسال با پیام رییس جمهور و حضور وزیر اقتصاد در حالی برگزار شد که سخن و شعار آن کاربردی تر و همراه با بسته پیشنهادی اتاق تبریز بود.

اتاق بازرگانی تبریز، نخستین اتاق تجارت کشور بوده و از دیرباز نقش برجسته‌ای در چرخش چرخ‌های تولید و صنعت کشور ایفا کرده است و شاید سهم ۹۵ درصدی بخش خصوصی در اقتصاد آذربایجان شرقی نیز گواهی بر آن باشد.

صنعت و تجارت با پوست و استخوان خطه آذربایجان و تبریز گره خورده است و مردم این دیار از سده‌های گذشته جزو تجار و صنعتگران بنام کشور بوده و هستند، از این رو تجربیات وافر و گرانی در این حوزه دارند.

سابقه حدود ۳۰ ساله در برگزاری همایش ملی صادرات غیرنفتی در شهر اولین‌ها، بارقه‌های امید را برای آینده‌ روشن اقتصاد برای کشورمان زنده نگه داشته و نشان می‌دهد که بخش خصوصی به رغم تمام محدودیت‌ها و کمبودها همچنان روی پای خود ایستاده و برای سربلندی و عزت نظام جمهوری اسلامی تلاش می‌کند.

این همایش در طول ۳۰ سال گذشته (به جز ۲ سال کرونایی) همه ساله نقل محافل اقتصادی کشور بوده و حرفی برای گفتن داشته است و امسال نیز رنگ و بوی جدیدی یافت.

موارد مهمی در این همایش از سوی فعالان و مسئولان اقتصادی کشور مطرح شد که هر یک جای گفتگو و توضیح مفصل دارند.

شعار بیست و هشتمین دوره این همایش، «توجه به نرخ ارز واقعی» و لزوم حذف ارز چندنرخی بود که وزیر اقتصاد نیز به عنوان سخنران اصلی آن با صراحت اعلام کرد که ارز چندنرخی به جز فساد و رانت چیز دیگری ندارد و از تلاش دولت برای رفع این مشکل خبر داد.

تفاوت قابل توجه نرخ ارز برای واردکننده و صادرکننده نیز دیگر مشکل اصلی این حوزه است. گفته می‌شود تولیدکننده باید مواد اولیه را با نرخ ارز بازاری بخرد و تولید کند و پس از صادرات، ارز آن را با قیمت پایین تر وارد نظام بانکی کند، که جای تعجب دارد کدام عقل سلیمی می‌تواند چنین معادله‌ای را مدت‌ها بدون پاسخ بگذارد در حالی که راه حل آن مشخص است.

شرکت‌های دولتی بسیاری در کشور وجود دارند که برخی در نوع خود غول‌های اقتصادی به شمار می‌روند اما به رغم نام و برندی که دارند، زیان ده هستند و سالانه چندین هزار میلیارد تومان ضرر می‌کنند و ضرر آن‌ها از جیب مردم پرداخت می‌شود. رئیس اتاق ایران و سایر فعالان اقتصادی بر کنار گذاشتن و جمع آوری این شرکت‌ها تاکید و آن‌ها را مانع بزرگی در مقابل رشد اقتصادی کشور عنوان کردند.

صدور بخشنامه‌های خلق الساعه و ناگهانی نیز همواره جزو مشکلات اولویت دار صادرکنندگان و تولیدکنندگان بوده که مانع اصلی آن‌ها در امضای قراردادها با طرف خارجی است. فرض کنید یک صادرکننده پس از کش و قوس‌های فراوان یک مشتری خارجی پیدا می‌کند و با تلاش و پیگیری‌های سخت به مرحله امضای قرارداد می‌رسد اما به یکباره بخشنامه ای صادر می‌شود که صادرات کالای مربوطه ممنوع است و به نوعی دست صادرکننده را در حنا می‌گذارد و دچار ضرر می‌شود.

حل تمامی این مشکلات به همراهی دولت با بخش خصوصی برمی‌گردد، همان طوری که رئیس جمهور از ابتدای شروع دولت بر توجه به بخش خصوصی و مردم تاکید کرده و استاندار آذربایجان شرقی نیز خود را طرفدار بخش خصوصی درتمامی بخش‌ها اعلام کرده است، وزیر اقتصاد نیز در همایش ملی صادرات غیرنفتی گفت که نظر دکتر پزشکیان بر این است که اگر قرار باشد از یک کالا وارد کنیم، هیچگاه نباید بخشنامه ممنوعیت صادرات برای آن صادر شود.

و اما نکته جدید و جذابی که در این دور از همایش از سوی اتاق بازرگانی تبریز مطرح شد و همراهی اتاق ایران و سایر اتاق‌های بازرگانی کشور و دولت را می‌طلبد، بحث جذاب باز شدن درهای صادرات به قاره آفریقا است.

بر اساس مطالبی که در این همایش اشاره شد، بازارهای منطقه، آسیای شرقی و اروپا اشباع شده و به سختی خرید کالای ایرانی را بر خرید از برندهای مطرح دنیا ترجیح می‌دهند، از این رو نیازمند بازار جدیدی هستیم که مشتاق خرید کالای ایرانی باشند.

راه اندازی ۵۴ مرکز تجاری در ۵۴ کشور این قاره در برنامه پیشنهادی اتاق تبریز آمده که بر اساس آن ایران می‌تواند به ۵۴ میلیارد دلار درآمد ارزی از این طریق دست یابد و لازمه آن فقط راه اندازی یک خط کشتیرانی مناسب است.

قاره آفریقا، مملو از ظرفیت‌ها و منابعی است که نیازمند توجه است. بزرگترین زمین‌های کشاورزی در این قاره قرار دارند و منبع مناسبی برای کشت فراسرزمینی کشورهایی مثل ایران به شمار می‌رود که با مشکل کم آبی مواجه هستند.

در کنار بزرگترین معادن الماس و طلا، بازار جدیدی برای مصالح ساختمانی و صنایع ایرانی در این قاره وجود دارد و به نوعی آفریقا، خریدار کالاهای ایرانی است به شرط این‌که کشتی‌های ایرانی از بنادر کشورمان به سمت این قاره هدایت شوند.

اتاق تبریز پس از بررسی‌ها، مطالعات و کار کارشناسی علمی و عملی به این نتیجه رسیده که آفریقا می‌تواند موجب گشایش اقتصاد ایران در سطح بین الملل شود.

راه اندازی ۵۴ مرکز تجاری در ۵۴ کشور این قاره در برنامه پیشنهادی اتاق تبریز آمده که بر اساس آن ایران می‌تواند به ۵۴ میلیارد دلار درآمد ارزی از این طریق دست یابد و لازمه آن فقط راه اندازی یک خط کشتیرانی مناسب است.

قطعا این موضوع یک برنامه بسیار بزرگ با اهداف بلندمدتی است که نیازمند همراهی تمام ارگان‌ها و نهادهای مربوطه است ولی تجار و تولیدکنندگان تبریزی که سابقه چندین ساله در امر تجارت با دنیا دارند و جزو برندهای مطرح کشور نیز محسوب می‌شوند، هیچگاه بدون اطمینان از یک معامله به پای امضای آن نمی‌روند، از این رو وقتی چنین پیشنهادی از سوی آن‍ها مطرح می‌شود، می‌تواند گشایش‌های قابل توجهی را برای اقتصاد کشور به ارمغان بیاورد به شرط این‌که موانع از مقابل آن برداشته شود.

️بیست و هشتمین همایش توسعه ملی صادرات غیرنفتی نفتی ۲۴ آبان به میزبانی تبریز و با حضور معاون رئیس جمهور؛ وزیر امور اقتصاد و دارایی، صادرکنندگان و اعضای اتاق بازرگانی سراسر کشور در مرکز همایش های بین المللی خاوران تبریز برگزار شد.