به گزارش تایسیز اذربایجان به نقل از ایسنا، محمدجواد دهقانی با اعلام این خبر اظهار کرد: دادههای این گزارش از سایتwebometrics که معتبرترین و جامعترین مرجع رتبهبندی وبسایتهای دانشگاهها است، استخراج شده است. این وبسایت هر سال دو بار گزارش رتبهبندی خود را ویرایش و آخرین تغییرات را اعمال کرده و گزارش جدیدی ارائه میکند. وی با بیان […]
به گزارش تایسیز اذربایجان به نقل از ایسنا، محمدجواد دهقانی با اعلام این خبر اظهار کرد: دادههای این گزارش از سایتwebometrics که معتبرترین و جامعترین مرجع رتبهبندی وبسایتهای دانشگاهها است، استخراج شده است. این وبسایت هر سال دو بار گزارش رتبهبندی خود را ویرایش و آخرین تغییرات را اعمال کرده و گزارش جدیدی ارائه میکند.
وی با بیان این که دادههای این گزارش از آخرین ویرایش (جولای۲۰۱۸) استخراج شده است، افزود: بررسی نتایج این گزارش حاکی از آن است که دانشگاههای هاروارد، استنفورد، ام.آی.تی، برکلی و میشیگان رتبههای نخست تا پنجم را بین تمامی دانشگاههای جهان کسب کردهاند. همچنین بررسی ۵۰ دانشگاه برتر جهان از نظر موقعیت جغرافیایی نشان داد که ۴۱ دانشگاه در ایالات متحده آمریکا و چهار دانشگاه در بریتانیا، دو دانشگاه در کانادا، یک دانشگاه در هنگ گنگ، یک دانشگاه در سوییس و یک دانشگاه چین حضور دارند.
دهقانی تصریح کرد: دانشگاههای مورد بررسی در این رتبهبندی بر اساس چهار شاخص رتبهبندی میشوند و در مجموع بالاترین ۱۰۰ درصد است که بین چهار شاخص بر اساس میزان اهمیتشان تقسیم میشود. شاخص نخست که ۵ درصد از کل را به خود اختصاص میدهد، تعداد صفحات دامین اصلی و دامینهای فرعی دانشگاه مورد نظر است (نام شاخص Presence). شاخص دوم که مهمترین شاخص بین شاخصها است ۵۰ درصد از امتیاز را از مجموع ۱۰۰ درصد دارد. این شاخص تعداد پیوندهای برگشتی (دریافتی) یک دانشگاه از شبکههای خارجی، البته پس از نرمالسازی را محاسبه میکند (نام شاخص Impact). شاخص سوم که ۱۰ درصد از کل را به خود اختصاص داده، تعداد استنادهای دریافتی نویسندگان برتر هر دانشگاه است (نام شاخص Transparency or Openness). شاخص چهارم که ۳۵ درصد از کل را شامل میشود تعداد پر استنادترین مقالات (۱۰ درصدی که بیشترین استناد را دریافت کردهاند) در ۲۶ حوزه موضوعی در بازه زمانی ۲۰۱۲ تا ۲۰۱۶ محاسبه میکند.
۲۰ دانشگاه برتر ایران در رتبهبندی وبومتریک
سرپرست ISC با بیان اینکه نظام رتبهبندی وبومتریک در مجموع ۱۲ هزار دانشگاه جهان و ۶۰۵ دانشگاه ایران را رتبهبندی میکند، گفت: دادههای جدول نخست حاکی از آن است که دانشگاههای تهران، علوم پزشکی تهران و صنعتی شریف رتبههای نخست تا سوم را میان دانشگاههای ایران کسب کردهاند. از نظر تقسیم جغرافیایی نیز ۵ دانشگاه برتر همگی در شهر تهران واقع شدهاند. در ردیف سوم رتبهبندی جهانی دانشگاههای ایران گزارش شده است. دانشگاه تهران که در میان دانشگاههای ایران رتبه نخست را داراست، در بین دانشگاههای جهان رتبه ۳۸۸ را به خود اختصاص داده است؛ همچنین فقط ۸ دانشگاه ایران در رتبهبندی دانشگاههای جهان بین ۱۰۰۰ دانشگاه برتر قرار دارند. از نظر نوع دانشگاه نیز، ۷ دانشگاه جامع، ۶ دانشگاه علوم پزشکی، ۵ دانشگاه صنعتی و ۲ دانشگاه آزاد اسلامی در بین ۲۰ دانشگاه برتر ایران دیده میشود. از نظر توزیع جغرافیایی ۱۰ دانشگاه در شهر تهران، ۳ دانشگاه در شهر اصفهان، ۳ دانشگاه در شهر مشهد، ۲ دانشگاه در شهر شیراز و ۲ دو دانشگاه در شهر تبریز هستند.
وی افزود: در ادامه چهار شاخص مطرح شده در رتبهبندی وبومتریک به تفکیک ارائه شده و ۵ دانشگاه برتر ایران بر اساس هر شاخص و رتبه کسب شده در جدول زیر دیده میشود. دانشگاه تهران در ۳ شاخص impact رتبه ۷۲۹، Presenceرتبه ۹۰ و Excellence رتبه ۳۲۵ جایگاه نخست و در شاخص openness نیز بعد از دانشگاه علوم پزشکی تهران با رتبه ۶۲۵ جایگاه دوم را دارد.
دهقانی افزود: بررسی دادههای جدول حاکی از آن است که تنها دانشگاهی که در این جدول در شاخص Impact با رتبه ۱۳۲۶ حضور دارد، اما جزء ۲۰ دانشگاه برتر ایران نیست، دانشگاه آزاد اسلامی واحد سمنان است. به بیان دیگر؛ بقیه دانشگاههای حاضر در این جدول همگی جزء ۲۰ دانشگاه برتر ایران در رتبهبندی وبومتریک هستند و تنها دانشگاه آزاد اسلامی واحد سمنان در بین ۲۰ دانشگاه برتر دیده نمیشود. همچنین دانشگاههای تهران و علوم پزشکی تهران در هر ۴ شاخص رتبهبندی جزو ۵ دانشگاه برتر ایران هستند.