کسری یک میلیارد و ۴۰۰ میلیون مترمکعبی آب در دشتهای آذربایجان شرقی تایسیز نیوز – مدیرعامل شرکت آب منطقه ای آذربایجان شرقی از کسری یک میلیارد و ۴۰۰ میلیون مترمکعبی آب در ۲۴ دشت استان خبرداد و گفت: دشت ممنوعه مرند با ۶۰۰ میلیون مترمکعب کسری در صدر سایر دشتهای استان قرار دارد. یوسف غفارزاده […]
کسری یک میلیارد و ۴۰۰ میلیون مترمکعبی آب در دشتهای آذربایجان شرقی
تایسیز نیوز – مدیرعامل شرکت آب منطقه ای آذربایجان شرقی از کسری یک میلیارد و ۴۰۰ میلیون مترمکعبی آب در ۲۴ دشت استان خبرداد و گفت: دشت ممنوعه مرند با ۶۰۰ میلیون مترمکعب کسری در صدر سایر دشتهای استان قرار دارد.
یوسف غفارزاده روز سه شنبه در دومین جلسه استانی شورای حفاظت از منابع آب در سال ۱۴۰۳، با اشاره به اهمیت موضوع حفاظت از منابع آبی اظهار کرد: این شورا هدف مدیریت و رصد مصارف جهت بهرهبرداری هوشمند و پایدار از منابع آب را در راستای نگهداری از حقوق نسلهای آینده و برنامهریزی برای رفع نواقص آب استان دنبال می کند.
به گفته وی، موضوع مدیریت آب بسیار حساس بوده و باید با دقت بسیار و ظرافت فراوان اقدام شود تا به زندگی و معیشت مردم آسیبی وارد نشود.
غفارزاده با تاکید بر اجرای طرح تعادل بخشی آب های زیرزمینی به اثرات و پیامدهای کسری مخازن آبهای زیرزمینی اشاره کرد و گفت: یکی از جنبههای منفی و فاجعهبار افزایش کسری آبخوانها، پدیده فرونشست زمین است که متأسفانه در سالهای اخیر روندی افزایشی داشته است.
وی ادامه داد: برداشت بیرویه از منابع آب زیرزمینی اصلی ترین عامل در کسری آب در آبخوان ها و فرونشست زمین است که به زیرساخت ها و تاسیسات زیربنایی نیز آسیب می زند.
سه حوضه آبریز اصلی و ۲۵ آبخوان در استان آذربایجان شرقی وجود دارد که ۲۰ آبخوان در حوضه دریاچه ارومیه، سه آبخوان در حوضه رود ارس و ۲ آبخوان در حوضه آبریز سفیدرود بزرگ واقع شده اند .
مساحت این آبخوان ها بیش از سه هزار و ۸۰۰ کیلومتر مربع است و بیشترین افت تراز آبی مربوط به آبخوان سرای در شهرستان مرند با منفی ۲۸۱ سانتیمتر است و آبخوان های شیرامین آذرشهر، دوزدوزان و تسوج به ترتیب با منفی ۱۷۲، ۱۶۵ و ۱۵۰ سانتیمتر در رده های بعدی قرار دارند.
بیشتر کاهش حجم آب زیرزمینی نیز در آبخوان مرند اتفاق افتاده و حجم آب در این آبخوان ۳۰.۳۵ میلیون متر مکعب کاهش یافته است و آبخوان های شبستر – صوفیان و تبریز نیز به ترتیب با ۱۵.۷۶ و ۹.۴۷ میلیون مترمکعب در رده های بعدی کاهش حجم آب های زیرزمینی قرار دارند.