۸۰درصد از خلبان‌های کشور در این فرودگاه آموزش می‌بینند
۸۰درصد از خلبان‌های کشور در این فرودگاه آموزش می‌بینند

مدیر عملیات فرودگاه بین‌المللی واقع در منطقه اقتصادی پیام از فعالیت این فرودگاه برای دریافت و ارسال مرسوله‌های باری و پستی، ارائه خدمات مسافربری به زائران و آموزش خلبانی به کمک بخش خصوصی خبر داد. به گزارش تایسیزنیوز، منطقه ویژه اقتصادی پیام، از زیرمجموعه‌های وزارت ارتباطات و مجموعه‌ای از شرکت‌ها و واحدهای اقتصادی مختلف در […]

مدیر عملیات فرودگاه بین‌المللی واقع در منطقه اقتصادی پیام از فعالیت این فرودگاه برای دریافت و ارسال مرسوله‌های باری و پستی، ارائه خدمات مسافربری به زائران و آموزش خلبانی به کمک بخش خصوصی خبر داد.

به گزارش تایسیزنیوز، منطقه ویژه اقتصادی پیام، از زیرمجموعه‌های وزارت ارتباطات و مجموعه‌ای از شرکت‌ها و واحدهای اقتصادی مختلف در جنوب غربی شهر کرج است. این منطقه به دلیل تخفیف در تشریفات گمرکی و وجود فرودگاه بین‌المللی در آن، مزیت‌ها و فرصت‌های زیادی را برای شرکت‌های زیرمجموعه ایجاد کرده است.

مهدی شیخ‌الاسلامی، مدیرکل عملیات فرودگاه بین‌المللی پیام از خدمات این فرودگاه به مردم و شرکت‌ها گفت و عنوان کرد: مرکز آموزش خلبانی این فرودگاه، امروز بزرگ‌ترین مدرسه خلبانی کشور را دارد؛ به طوری که بیش از ۸۰ درصد خلبان‌های کشور در این فرودگاه آموزش خلبانی و هوانوردی می‌بینند.

او تأکید کرد: در حال حاضر ۹ مدرسه خلبانی داریم که شرکت‌های بخش خصوصی هستند که در فرودگاه پیام فعالیت می‌کنند و روزانه ۱۰۰ تا ۱۵۰ پرواز آموزشی در پیام انجام می‌شود.

شیخ‌الاسلامی در خصوص هواپیماهای آموزشی این فرودگاه اظهار داشت:: هواپیماهای آموزشی معمولا در دو دسته سبک و فوق سبک طبقه‌بندی می‌شوند، که فرودگاه پیام چندین فروند از این هواپیماها را داراست. هواپیماهای فوق سبک وزنی کمتر از ۵۰۰ کیلوگرم دارند و هواپیماهای معمولا سنگین‌تر از این مقدار است.

مدیرکل عملیات فرودگاه پیام با بیان اینکه به‌روزترین نمونه‌های هواپیمای آموزشی در این فرودگاه موجود است، تصریح کرد: نوعی از هواپیماهای فوق سبک در فرودگاه پیام وجود دارد که جزو بروزترین‌ها در دنیا است. این هواپیماها طول پروازی مستمر دارند، اتوپایلوت هستند و به صورت اتوماتیک پرواز می‌کنند. با این هواپیماهای فوق سبک می‌توان با سرعت ۴۵۰ کیلومتر در ساعت سرعت هوانوردی کرد و مسافت تهران تا کیش را به صورت مستمر پیمایش نمود. همچنین آشیانه‌ای مملو از هواپیماهای آموزشی شرکت‌های بخش خصوصی در این فرودگاه وجود دارد که در حال خدمت‌رسانی به خلبانان است.

شیخ‌الاسلامی افزود: چند سالی است که مجوز پروازهای مسافربری را نیز اخذ کردیم و پروازهای داخلی را انجام می‌دادیم که از سال گذشته به برکت امام حسین (ع) و اربعین حسینی مجوز پروازهای مسافری بین‌المللی را نیز گرفتیم و امسال بخش زیادی از مسافران عتبات را از فرودگاه پیام پذیرش کردیم. در ایام اربعین نزدیک ۴۵۰۰ مسافر را جابه‌جا کردیم. ما امکان پذیرش دو پرواز همزمان را در ترمینال فرودگاه پیام داریم و همچنین روزانه ظرفیت ۱۰ پرواز را داریم.

وی با اشاره به اینکه فلسفه وجودی فرودگاه پیام برای ورود و خروج بارهای هوایی بوده است، گفت: فرودگاه پیام به منظور واردات مرسولات مخابراتی در سال ۱۳۷۴ ایجاد شد. در این زمان، شرکت پست و مخابرات برای اینکه مرسولات پستی خود را وارد کند، فرودگاهی با یک زیرساخت مناسب برای پذیرش انواع هواپیماهای پهن‌پیکر ایجاد کرد. در ادامه زمانی که موضوع مخابراتی اشباع شد فضای مناسبی برای ورود بارهای تجاری به کشور ایجاد شده و درنهایت، امروزه بارهای تجاری از کشورهای مختلف وارد این فرودگاه می‌شوند.