به گزارش تایسیز نیوز ،به نقل از روابط عمومی سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان شرقی، صادق نادری، معاون بهبود تولیدات گیاهی این سازمان در حاشیه جشنواره سماق شهرستان هوراند در گفتوگو با خبرنگاران با اشاره به ظرفیت بالای این محصول اظهار کرد: سماق استان رتبه چهارم کشور را دارد. مساحت سماقستان های قابل بهرهبرداری استان بیش از ۴۹۰ هکتار است که عمدتاً در شهرستانهای هوراند، خداآفرین و کلیبر واقع شده و بیشترین سطح زیر کشت مربوط به شهرستان هوراند با ۲۲۵ هکتار است. وی افزود: استان آذربایجان شرقی پس از استانهای کردستان، آذربایجان غربی و خراسان رضوی در رتبه چهارم کشوری از نظر سطح زیرکشت سماق قرار دارد. سماق تولیدی استان از لحاظ کیفی، بهویژه رنگ، طعم و بازارپسندی، در جایگاه برتر کشور قرار دارد و سالانه بیش از ۳۸۰ تن از این محصول در استان تولید میشود. ارزش ریالی سماق تولیدی استان در سال ۱۴۰۳ بیش از ۴۰۰ میلیارد تومان برآورد شده است. نادری خاطرنشان کرد: سماق جزو گیاهان دارویی و ادویهای بوده و به صورت دیم تولید میشود. این محصول در اصلاح الگوی کشت بهعنوان یکی از مهمترین محصولات با نیاز آبی پایین مطرح است که میتواند جایگزین محصولات پرآببر گردد و از محصولات ارگانیک استان محسوب میشود. توسعه کشت سماق میتواند درآمد ارزی بالایی برای کشور و بهرهبرداران ایجاد کند، اما در حال حاضر به دلیل تولید پایین، امکان صادرات عمده این محصول بسیار محدود است. معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان تصریح کرد: برای توسعه باغات سماق و ساماندهی سماقستانها، قراردادهایی با شرکتهای فعال در زمینه تولید نهال کشت بافتی و نهال بذری منعقد شده است تا از ظرفیت منابع طبیعی و اراضی مستثنیات برای توسعه استفاده شود. همچنین، نهالهای باکیفیت و یکدست جایگزین نهالهای پاجوش خواهند شد تا هم از تخریب منابع طبیعی جلوگیری شود و هم در آینده باغات سماق یکدست، باکیفیت و با تناژ بالا ایجاد شود. وی با بیان اینکه توسعه این محصول ارزشمند در کل استان از اهداف اصلی سازمان است، گفت: با اجرای طرح پهنهبندی و شناسایی مناطق مستعد گونههای کلیدی گیاهان دارویی از جمله سماق، شهرستانهای دیگر همچون میانه، شبستر، اهر و جلفا نیز بهعنوان مناطق مستعد توسعه معرفی شدهاند. افزایش تولید در این شهرستانها میتواند زمینه صادرات و ارزآوری بالایی را برای کشور فراهم کند.
نادری به هشتمین جشنواره سماق قرمز هوراند اشاره کرد و افزود: این جشنواره در سال ۱۴۰۴ با حضور مقامات کشوری و استانی برگزار شد و فرصتی ارزشمند برای معرفی پتانسیلها و ظرفیتهای گردشگری و اقتصادی منطقه به شمار میآید. وی همچنین با اشاره به ظرفیتهای فرآوری سماق گفت: با وجود کارگاههای فرآوری سنتی و خلاقانه در منطقه ارسباران، ایجاد کارخانههای فرآوری و بستهبندی استاندارد نیز از اهداف سازمان است. در حال حاضر، ۵ واحد فرآوری و بستهبندی دارای مجوز در منطقه ارسباران با ظرفیت بیش از ۳۷۰ تن فعالیت میکنند. نادری در پایان به خواص دارویی و ادویهای سماق پرداخت و بیان کرد: این محصول علاوه بر استفاده بهعنوان چاشنی غذایی، دارای خواص متعدد دارویی و بهداشتی است؛ از جمله کاهش قند خون، کلسترول و اسید اوریک، درمان بیماری نقرس، عفونتهای ریوی، آفت دهان و آبسه. سماق جزو ۱۰ آنتیاکسیدان برتر گیاهی است و از گسترش سلولهای سرطانی جلوگیری میکند. همچنین، وجود تانن فراوان در برگ و میوه سماق موجب کاربرد آن در صنعت چرم برای دباغی و رنگرزی شده است. وی افزود: سماق سرشار از ویتامین C و اسیدهای چرب امگا ۳ است و نقش مهمی در پیشگیری از بیماریهای قلبی و عروقی دارد. این گیاه با از بین بردن رادیکالهای آزاد بدن، بهویژه در دستگاه گوارشی، سلامت عمومی را ارتقا میدهد و در بیماریهای پوستی با افزایش کلاژنسازی، موجب تسریع التیام زخمها و خاصیت ضدالتهابی میشود.
- منبع خبر : روابط عمومی سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان شرقی